Samenvatting
Compassie maakt ziekte, ouderdom en zorg lichter en makkelijker. Compassie voorkomt dat je in de zwaarte wegzakt. Probeer de oefensuggestie om je compassie te versterken.
Compassie maakt zorg, ziekte en ouderdom lichter
Wie wil dat nou niet? Een licht en draaglijk leven, ook als je zelf ziek bent of ouder wordt of voor anderen zorgt? Compassie voorkomt dat je in de zwaarte wegzakt.
Wil je jouw compassie ontwikkelen?
Doe op een moment van emotionele of fysieke pijn deze eenvoudige, effectieve oefening in drie stappen.
Oefensuggestie: de zelfcompassiemantra
- Blijf bewust aanwezig bij iets lastigs.
- Besef dat het leven imperfect is.
- Wens jezelf iets aardigs toe.
Voel je vrij om eigen woorden te gebruiken, dat maakt het makkelijker je deze spreuken eigen te maken en te laten aansluiten bij wat je nodig hebt.
Je kan bijvoorbeeld deze drie zinnetjes in jezelf zeggen:
- Dit is een moment van lijden.
- Lijden hoort bij het leven.
- Mag ik vriendelijk/geduldig/opgewekt zijn.
Misschien vind je het in het begin onwennig om iets vervelends niet te ontwijken zoals je gewend bent, maar juist aan te gaan. Of is het voor jou raar om iets vriendelijks tegen jezelf te zeggen. Ik daag je uit. Probeer deze suggestie een week of een maand en oordeel dan.
Compassie; mildheid en moed
Compassie is liefde die pijn ontmoet en liefdevol zorgdraagt door je hart laten trillen. Het is een relationele kwaliteit en betreft de relatie met jezelf en anderen en de wereld om je heen. In het westen wordt vaak onderscheid gemaakt tussen compassie voor jezelf en compassie voor anderen. In andere werelddelen gaat dat samen.
Als je met mildheid en moed je hart en geest opent, kan je met zachte ogen en liefde naar het menselijk tekort kijken. Door ruimhartig te zijn ontstaat er ruimte om de ander en jezelf in je hart toe te laten.
In het Franse woord courage — ‘lef’ of ‘moed’ — zit het Latijnse cor dat ‘hart’ betekent. Het Hebreeuwse woord lev betekent ‘hart’. Het hart geeft richting aan ons bestaan en biedt focus.
Je hebt moed nodig om jezelf eerlijk vanbinnen te bekijken, om het menselijk lijden en emotionele pijn te aanvaarden en verantwoording en actie te nemen om waar mogelijk leed te beperken of op te heffen. Compassie betreft dus zowel houding als actie.
Hoe meer je je verzet tegen pijn en zwaarte, hoe meer je lijdt
Als je in staat bent om pijn te aanvaarden en te integreren, dan lijd je niet of minder. Dan is er gewoonweg pijn. Niet meer en niet minder. In een formule ziet dit er als volgt uit:
pijn x verzet = lijden
Hetzelfde geldt voor onprettige emoties. Hoe meer we ons hiertegen verzetten, hoe meer ze ons in hun greep krijgen en zich versterken tot destructieve emoties. Als formule:
onprettige emotie x verzet = destructieve emotie
Wil je meer weten over hoe je met compassie zorgt ?
Lees mijn boek Een bron van zorg. Compassievol zorgen in familieverband. Erkenning voor mantelzorgers en professionals.
of lees de blog zelfcompassie in drie stappen
of lees de blog zelfcompassie verzacht en stabiliseert emoties